8 трика за справяне с почистването на прах у дома

Почистване на прах

Колкото и добре и редовно да правим почистване на апартамента или къщата с има един враг, който винаги ще ни преследва – прах. Особено в градски условия, където през отворените прозорци влизат прахта от мръсните улици и изпаренията от автомобилите, почистването на прах се налага да се превърне в ежедневно занимание, ако искаме чисти мебели, дамаски и килими.

Тук ще ви предложим 8 трика, които ще ви помогнат да се справите по-лесно с почистването на прах. Някои от тях е вероятно да знаете, а други да смятате за неефективни, но ние ви гарантираме, че те ще ви помогнат за поддържането на идеална хигиена във вашия дом. Чистият дом е здравословна среда за вас и особено за вашите деца, затова не позволявайте прахта да застрашава вашето здраве.

1. Купете си мощна прахосмукачка, по възможност с функция за пране

Вероятно е да знаете, че голяма част от прахта, която се наслоява по мебелите идва от меките подови настилки. Ходенето по килима или мокета предизвиква облак от прах, който се е наслоил с времето. Дори да почиствате редовно с прахосмукачка, голяма част от прахта остава между нишките на меките подови настилки. Същото се отнася и за дамаските на мебелите.

С помощта на супер мощна прахосмукачка ще можете да измукате голяма част от насъбралите се невидими прашинки, а с функцията за пране ще ги премахвате напълно. Това ще ви позволи да разредите бърсането на прах с поне няколко дни. Ако не можете да си позволите перяща прахосмукачка, можете поне веднъж месечно да изпирате килимите с мека четка и препарат за мокети, разтворен в топла вода или още по-добре – да ползвате услугите на професионална фирма за почистване.

2. Периодично почиствайте прахта на труднодостъпните места

Прахта се почиства лесно, когато е върху откритата част на мебелите, но когато е на труднодостъпни места, задачате се усложнява значително. Важно е да поддържате максимална чистота върху первазите на прозорците, около и между радиаторите, зад битовите уреди и най-вече хладилника и зад мебелите, които можете да поместите. Така ще си спестите разпръскването на тази прах върху вече почистените мебели.

3. Винаги ползвайте влажни кърпи

Бърсането на прах със суха кърпа е напълно безсмислено. Така само я местите от едно място на друго. Ако се притеснявате да не повредите деликатните повърхности, ползвайте специализирани препарати – кремообразен мебелочистител за дървените повърхности, препарати за стъкло за телевизорите и компютрите и т.н.

4. Ползвайте препарати с антистатично действие

Много често, когато бършем прах, особено с кърпи от изкуствени материи, това предизвиква така нареченото наелектризиране. То пречи на поддържането на хигиена, тъй като привлича прахта с още по-голяма сила. Препаратите за почистване с антистатичен ефект ще отблъскват прашинките, запазвайки мебелите чисти по-дълго.

5. Използвайте полиращи продукти за дървените мебели

Полирите за дърво съдържат висока доза мазнина, което, освен че ще предаде невероятен блясък на дървените ви мебели, ще запази тяхната свежест и красота за дълъг период от време. Полиращите продукти, също така имат свойството да забавят натрупването на прах и правят следващото почистване много по-лесно.

6. Поддържайте кърпите, с които бършете прах чисти и сухи

Ако не изпирате редовно кърпите, с които бършете прахта в дома си, това ще доведе до прибавяне на прахта от кърпата към тази, която забърсвате в момента. Така е много по-трудно да изчистите, защото ще разнесете голямо количество прах върху мебелите. Чистата кърпа попива с лекота прахта, но за да не я складирате е добре да я премахнете веднага, след като почистите.

7. Не влизайте с обувките

Ходенето у дома с обувките, с които сте вървели по прашните и кални улици не е добра идея. Това е най-сигурният начин да натрупате допълнително прах у дома си. Колкото и чисти да мислите, че са обувките ви, те със сигурност са преносител на обилна доза прах и микроби.

8. Не пушете вкъщи

В стаите, в които се пуши се събира много повече прах, отколкото в останалите помещения. Тютюневият дим се наслоява под формата на леплив жълтеникав филм, който се почиства от дивана и другите меки мебели,  дори по-трудно от прахта. За да си осигурите не само чисти от прах мебели, но и свеж въздух, избягвайте да пушите у дома или поне отваряйте прозорец, когато го правите.