5 предизвикателства при почистване на кухнята

Основно почистване на кухнята

Дори да сте изключително изрядни при почистване на кухнята и да не допускате сериозно замърсяване, винаги има някои малки участъци, за които всички забравяме да се погрижим и установяваме, че са ужасно замърсени и захабени, чак когато проблемът даде сигурен сигнал за своето съществуване.

Кухнята е едно от домашните помещения, които най-много се нуждаят от редовно и щателно хигиенизиране, но колкото и да сме старателни в почистването, в нея има поне 5 сериозни предизвикателства, с които можем да сблъскаме във всеки един момент, ако не сме им отделяли нужното внимание при всяко основно почистване.

Топ 5 предизвикателства при почистване на кухнята

1. Абсорбаторът

Абсорбаторът трябва да се почиства поне веднъж месечно, като тук не говорим само за неговото външно тяло, а за филтрите, през които става абсорбацията на мазните изпарения при готвене. Ако сте от болшинството хора, които се чудят защо абсорбаторът вече не успява да поеме добре парата, пушека и миризмите при готвене, значи е време да свалите филтрите и да ги почистите.

Почистването на филтрите на абсорбатора е много трудно, ако не сте го правили отдавна. Цялата решетка вероятно е покрита с дебел пласт засъхнала мазнина, която запушва отворите и пречи на процеса на абсорбиране. Използвайте обезмаслител, за да почистите филтрите, като напръскате обилно и оставите препарата да престои поне един час. Може да се наложи да повторите действието. Накисването в гореща вода със сода бикарбонат също може да помогне, ако проблемът не е толкова сериозен.

2. Шкафа под кухненската мивка

Кухненските мивки представляват шкафове, в които сифонът за отпадната вода остава скрит. Точно около сифона обикновено държим коша за отпадъци или почистващите препарати, поради което там не обръщаме особено внимание на хигиената. Сифонът за отпадната вода към кухненската мивка е най-големият източник на микроби в дома, поради което той трябва да се проверява и почиства редовно. Дори малки течове там, където сифонът е свързан с тялото на мивката могат да причинят неприятни миризми и сериозни заплахи за здравето.

3. Кухненските шкафове

Шкафовете, в които държим съдовете за храна също биват пренебрегвани при регулярните почиствания на дома. Повечето домакини се заемат с тяхното почистване само веднъж годишно, а това е крайно недостатъчно, предвид, че там държим съдовете, в които се храним. Колкото и неприятно да е изваждането на купищата чинии и чаши е добре да го правите поне веднъж на всеки 6 месеца, защото там най-често се завъждат насекоми, сред които хлебарките са най-неприятните.

4. Сушилнята за съдове

В повечето кухни се използват едни много удобни приспособления, върху които се оставят да се изсушат измитите съдове. Сушилнята за чинии също не винаги получава вниманието, което ѝ се полага, а от там могат да възникнат някои здравословни проблеми и стомашни неразположения. Ако ползвате метална сушилня за чинии има сериозна опасност много скоро върху металните пръчки да се образува ръжда или котлен камък. Използвайте сушилни от неръждаема стомана и поне веднъж на 3 месеца при почистване на кухнята се погрижете и за тях с препарат за котлен камък.

5. Гърбът на хладилника

Доста често при основно почистване местим хладилника, за да почистим пода и стените около него. Колко често, обаче поглеждаме гърба на самия уред? Повечето от нас едва ли се досещат, че там се събират прах и паяжини, които спират циркулацията на въздух, а с това и охлаждането на компресора. Ако искате да избегнете повреда на уреда или влошаване на неговата работа, почиствайте внимателно с мека четка или с прахосмукачката задната част на хладилника поне два пъти годишно. Не мокрете.

Използвайте поне веднъж годишно услугите на професионална фирма за почистване на кухнята и дома, която да се погрижи специално за кухнята. Silven 7 ЕООД разполага с мощни парочистачки и ефективни препарати, с които с лекота ще почисти дори най-труднодостъпните и занмърсени уреди и части от помещението.