Съвети при пране на домашния матрак

Почистване на матраци на топ цени

Леглото в дома е мястото за отдих, сън и други приятни занимания. При поддръжка на дома, често се пропуска т.нар. пране на матрака, а това може да доведе до дискомфорт в дългосрочен план.

По него живеят акари и други микроорганизми, който могат да предизвикат алергични реакции и да нарушат комфорта на вашия сън. Не си мислете, че редовната смяна на спалното бельо е достатъчна превенция. Необходимо е по-грижливо почистване на матрака, с което да предотвратите евентуален бъдещ дискомфорт.

Цялата грижа за хигиената на вашето легло започва от предпазните мерки, които можете да предприемете

  • Добера идея е да обзаведете матрака си с протектор. По този начин ще ограничите появата на петна, битови замърсявания и проникването на миризми в него.
  • Създайте си навик да почиствате матрака при всяка смяна на чаршафите от леглото и с това да подменяте и самия протектор. В пълна сила важи това правило, ако имате домашен любимец и му позволявате да спи до вас или в краката ви.
  • Редовно отстранявайте прах и други замърсявания, който могат да попаднат по матрака ви. Използвайте прахосмукачка като сложите тънък накрайник, с който да достигнете до всички ръбове.

Ако искате да удължите експлоатационния период на вашия матрак ще трябва по почиствате основно няколко пъти в годината. С това си гарантирате запазване на неговите качествени характеристики, спокоен и здрав сън.

Ето и няколко съвета за основно почистване на матраци

1. Разглобете леглото преди да го почиствате

За да изчистите хубаво матрака си е необходимо да го отстраните от леглото. Премахнете натрупалия се прах по повърхността му като не забравяте да го направите и от двете му страни. Така ще премахнете акарите и техните яйца.

2. Произход на петната и замърсяванията

Методите за отстраняване на петна се различават според техния произход. Ако на вашия матрак се е появило петно от кръв е важно да го премахнете възможно на-бързо. Веднага щом го забележите вземете кислородна вода.

При премахването на такъв вид замърсяване ще ви е нужно и бяла кърпа. Напоете кърпата с водородния пероксид и разтрийте засегнатия участък. Необходимо е да изчакате докато кислородната вода не реагира с кръвта и не я премахне.

3.Сода бикарбонат – един ефективен помощник при поддръжка на матрака

В случай че разлеете някаква течност по повърхността на матрака използвайте сода бикарбонат. Вземете едно пакетче и изсипете такова количество, което да покрие засегнатия участък. Частиците на содата имат хигроскопични свойства и заради това нейно качество се прилага успешно при абсорбиране на течности. Трябва да изчакате около 10-15 минути и с прахосмукачка отстранете содата от матрака.

4. Препарати за почистване на матраци

При използването на препарати за изпиране на матрака се съобразете с времето на вън. При почистващите препарати се налага да намокрите повърхността му по-обилно което води до натрупването на голямо количество влага. Тогава ще се наложи да извадите матрака на проветриво място, на което да му осигурите достатъчно време да изсъхне в дълбочина.

Подходящ терен е да го оставите на терасата, когато времето на вън го позволява. Това важи в пълна сила и в случаите на намокряне на матрака на по-големи участъци.

5. Препарати за отстраняване на неприятни миризми

Добра практика е да се снабдите с подходящ препарат за отстраняване на неприятни миризми от матрака. Това е задължително в случаите, в който пушите в същото помещение или както споменахме имате куче или котка, които имат разрешение да спят на леглото ви.

Препоръка от професионалните фирми за почистване

Един малък трик ви препоръчваме да практикувате, ако желаете да се радвате на комфорта и удобството на матрака ви за дълъг период от време. Научете се регулярно да сменяте посоките му, така че мястото на главата да отиде на краката.

Ако вашият матрак е с две лица, то можете и да го обръщате направо. Това ще ви гарантира удължаване на експлоатационния му период. Необходимо е да го правите 4 пъти в годината, за да предотвратите появата на неравности и вдлъбнатини по повърхността му.

С тази статия се надяваме да сме ви били достатъчно полезни. Все пак, ако срещате трудности при почистването на матрака или искате това да го направи професионалист, за да сте сигурни в качеството и добия резултат, то се обърнете към нас. Фирма „Силвен 7“ ЕООД ще дезинфекцира идеално вашия матрак и ще оправдае вашето доверие.