7 малки съвета за бързо домашно почистване

Съвети за бързо домашно почистване

Пролетното домашно почистване е свързано с повече почистващи дейности от обичайното. За да е ефективно едно почистване на нашия дом трябва да обърнем внимание на всичко, да се заемем с главните неща, но да не пренебрегваме и малките. За един дом, който желаете да бъде в изряден вид са важни подробностите. Ето няколко неща, за които е хубаво да отделите малко време:

1. Поддържането на подовите настилки

За добрия вид на пода у дома е е от значение не само почистването, а и правилната поддръжка. Благодарение на грижите, които полагате ще предпазите подът от износване, а това от своя страна ще ви позволи по-дълго използване. За чист балатум може да ползвате лимони, а идеално средство за полиране на под изработен от дърво е зехтина.

2. Почистете малките неща у дома

Отделете внимание на по-малките предмети от къщата, а също и на уредите за отопление и охлаждане на стаите. Измийте филтрите на климатиците и избършете праха от вентилаторите.

3. Изчистете абажурите

Пазете осветителните тела чисти. От особено значение е да премахвате натрупаната мръсотия, което може да стане и без сваляне на абажура. За по-лесно използвайте стол или стълба в зависимост от височината и минете повърхността с гъба. При нужда полирайте след това.

4. Изперете килимите, мокетите и тапицериите

Тук чистенето е малко особено, тъй като зависи основно от вида материя. Някои видове тапицерии. мокети и килими са чувствителни към по-силни препарати и точно поради тази причина се изисква да внимаваме. Агресивните препарати биха могли да увредят тъканите или да накарат цвета да избледнее при евентуално пране на мокети и килими от наша страна.

5. Постелката пред вратата

Постелките пред входните врати вършат много добра работа и служат да обират мръсотията, за да не я вкарваме у дома. Те събират много прах и е желателно да бъдат почиствани добре. Изтупайте ги с метлата и ги изперете с препарат.

6. Почистете шкафовете в кухнята

Погрижете се за шкафчетата, извадете посудата от тях и я измийте отново. Забършете старателно праха с гъба и подсушете с мек парцал.

7. Спестете време при домашно почистване

Не е задължително да изкарвате всички мебели от стаята, за да почистите добре. Ако махате всички мебели ще загубите време. Достатъчно е да ги отместите, да минете с прахосмукачка и да ги върнете обратно.