Чистете редовно филтрите на климатика и абсорбатора

почистване на филтъра на климатика

Вече в почти всеки български дом има един абсорбатор и поне един климатик. Те създават изключителен комфорт, като абсорбаторът допринася за хигиената, като предотвратява отлагането на мазнини по стените на кухнята. И двата уреда правят обстановката много по-приветлива и приятна за обитателите на един дом, но те, също така могат бързо да се превърнат и в източник на заплаха за здравето, ако не им се отделя нужното внимание.

При покупката на всеки един от двата уреда ни инструктират, че трябва редовно да почистваме техните филтри, но макар и доста стриктни в началото, с времето забравяме да го правим, а това е изключително вредно за нашето здраве и въобще за обстановката в дома ни. Тук ще обясним, защо в никакъв случай не бива да забравяте редовно да почиствате филтрите на климатика и абсорбатора.

Изчистване филтъра на климатика

Тялото на климатика се състои от две части – едната се намира във вътрешното помещение, а другата, в която се намират компресора и изпарителя се намира извън жилището – обикновено е монтирана към външната фасадна стена на сградата. Уредът използва въздух, който взема от атмосферата и който след съответната обработка (охлаждане/затопляне) бива вкаран във вътрешното помещение под формата на фина струя.

Този въздух преминава през филтрите, които служат за пречистване на фини частици прах и други замърсители. Филтрите на климатика трябва задължително да се почистват поне веднъж месечно,а в силно замърсена градска среда и два пъти. В противен случай, върху тях се натрупват мръсотия и болестотворни микроорганизми, които без да осъзнаваме вдишваме.

Мръсните филтри на климатика могат да причинят респираторни проблеми, като алергични бронхоспазми и дори пневмонии, затова тяхното почистване никога не трябва да се отлага. За почистване на филтрите на климатика използвайте само топла сапунена вода, след което изплакнете обилно с под течаща вода. Може да използвате мека четка или гъба, без да използвате груба сила. Подсушете внимателно преди да ги върнете в уреда.

Освежаване филтъра на абсорбатора

Когато се запушат филтрите на абсорбатора, той спира да изпълнява своето предназначение, а това означава, че всеки път, когато готвите, кухнята ще се изпълва с пара и мазни отлагания, които ще полепват по стените, а да не говорим за миризмите, които ще усещате дълго, след като сте сготвили.

Филтрите на абсорбатора трябва да се почистват идеално поне веднъж месечно ако готвите редовно. Това ще предотврати наслояването на мазнини, които стават все по-трудни за премахване, колкото по-дълго отлагате почистването. Редовното почистване на филтрите на абсорбатора, не само ще направи дома ви по-приятен, но и ще ви помогне да спестите електричество, защото уредът няма да разботи напразно и да консумира повече енергия.

Почистването на филтрите на абсорбатора трябва да става с качествен обезмаслител. Ако сте привърженици на домашните методи за почистване, можете да ги накисване във вряща вода, в която сте разтворили сода за хляб и оцет. Имайте предвид, че този метод действа само когато няма голямо наслояване на мазнини. В противен случай ще трябва да използвате обезмаслител.

Понякога, когато абсорбаторът не е почистван редовно се налага повторно да се нанесе обезмаслител, до пълното премахване на остатъците. Препаратът е добре да се измие под силна струя топла вода, като можете да си помагате с твърда четка с изкуствен косъм. Подсушавайте филтрите добре, преди да ги монтирате обратно върху уреда.