Как да почистим тавана и мазето в 5 стъпки

чистена на мазе или таван

Таваните и мазетата са частите от жилищата, които най-рядко почистваме. Хигиенизирането и слагането на ред в тези помещения отлагаме постоянно, защото знаем, че това ще ни струва много време и усилия, но така задълбочаваме допълнително проблема, защото в същото време не се двоумим да прибавим в тях още ненужни вехтории с идеята, че един ден може пак да ни потрябват.

Поддържането на ред и чистота в мазето и на тавана е важно, не само от естетическа гледна точка, а защото занемарените приземни и подпокривни помещения се превръщат в идеална среда за гризачи, насекоми и дори влечуги. Едва ли искате да слезете в мазето и да се натъкнете на плъхове или змии, както и не искате таванът ви да се превръща в убежище на всевъзможни насекоми, сред които най-опасни са осите, които обичат да си правят гнезда именно там.

Спрете да отлагате повече и се заемете с основно почистване на тавана или мазето, а ние ще ви помогнем, като ви посочим 5 стъпки, които да следвате, за да се справите със задачата бързо, качествено и с минимум усилия.

Почистване на тавана и мазето в 5 стъпки

  1. Направете си план за действие

Може да ви се струва смешно да почиствате по план, но когато едно основно почистване е дълго отлагано, работата ще отнеме доста време. Ако искате да действате максимално ефективно и по възможност да приключите за един ден, вместо за три е важно да планирате от къде ще започнете, как ще процедирате и най-вече да разпределите задълженията между няколко човека, така че всеки да действа в определен сектор от сервизното помещение.

  1. Преди да пристъпите към самото почистване се погрижете да изнесете складираните битови уреди и старите мебели

Всички пълним мазетата и таваните с мебелите и битовите уреди, които сме заменили с нови, модерни и най-вече – работещи. Хората имат странната способност да се привързват към вещите си и дори, когато е ясно, че никога вече няма да ги използват, те отново ги прибират в мазето с надеждата, че някой, някъде отново ще ги използва.

Намерете човек или хора, на които да подарите старите си мебели – така поне ще влязат в употреба. Наемете лицензирана фирма, която да извози електрическите уреди за утилизация, ако е невъзможно да бъдат поправени и подарени на някой, който се нуждае от тях. В никакъв случай не изнасяйте масивни вещи до контейнера за отпадъци пред блока, защото може да се сдобиете със солена глоба.

  1. Време е да се погрижите за старите вестници, списания и книги

Сред вещите, които трупаме по тавани и мазета са купищата хартия, под формата на книги и стари вестници и списания. Едва ли е нужно да ви казваме, че книгите не заслужават такава съдба, затова, вместо да ги оставяте да гният или да служат за храна на гризачите, по-добре ги дарете на някоя библиотека. Вестниците и списанията не бива да бъдат складирани на тавани и в мазетата, защото при евентуален пожар, ще поддържат огъня по-дълго, отколкото ви се иска. Предайте ги за вторични суровини или просто ги изгорете.

  1. След като изхвърлите непотребните вехтории започнете да подреждате

Вече сте премахнали обемистите вехтории, които са заемали повече от половината площ в мазето или на тавана, което значи, че е време да въдворите ред сред останалите вещи, които са останали. Сортирайте предметите по вид и приложение – това ще ви помогне да намирате по-лесно това, което търсите, на по-късен етап. За да съхраните по-добре останалите вещи, ги приберете в здрави дървени или пластмасови кутии. Надписвайте кутиите, за да знаете какво съдържат, когато търсите нещо.

  1. Поръсвайте циментовите подове с вода преди да започнете да метете

След като вече сте почистили и подредили помещението е време за последната стъпка – измитането на пода. Прахта, която се е събирала по пода с години ще се вдигне, когато започнете да метете и освен, че ще ви задуши и ще напраши очите ви, ще полепне по стените на цялото помещение. Малко вода ще ви помогне по-лесно да съберете всичката прах, без да я вдишвате и разнасяте навсякъде.