Ефективно основно почистване на дома – 9 топ съвета

Съвети за основно почистване

Във всяко жилище периодично се извършва основно почистване на дома, за да се дезинфекцират по-трудно достъпните места. Това осигурява запазване комфорта на жилището ви за далак период от време. Добрата новина е, че подобна дейност се извършва два пъти в годината – така наречените пролетни и есенни почиствания.

Усилията, които ще положите при едно основно почистване са значително по-големи от регулярните дейности на ежедневните или ежеседмични грижи за дома ви. Основно почистване се предприема и след ремонт или когато отдавате жилището си под наем, за да го направите възможно най-приветливо за новите наематели.

Ето и няколко препоръки, около които да съсредоточите дейността си и да направите нелеката си задача възможно най-лесна.

1. Създайте план за действие

Съставете си списък, в който да опишете зоните в дома си и конкретните задачи по почистването им. След като ги почистите внимателно си ги отмятайте едно по едно. Така вероятността да изпуснете някоя точка от списъка се минимизира.

2. Организирайте разместването на мебелите

Основното почистване се характеризира с много детайлно премахване на замърсявания. Ще ви е от полза, ако преместите мебелите от помещението, към което сте се насочили. Така няма да ви пречат и ще си спестите повече време от това да помествате всеки един по отделно.

3. Не подценявайте скритите замърсявания

Обърнете внимание и на онези места, които на пръв поглед не се виждат. Там се събира много голямо количество прах и е необходимо да го премахнете. По-конкретно говорим за площта под и зад легла, шкафове и гардероби. Почистете ги грижливо, за да сте сигурни, че сте си свършили работата добре.

4. А почистихте ли корнизите?

Много често се пропускат корнизите в помещенията. Те са сред основните източници на прах, така че не ги забравяйте!.

5. Погрижете се предварително за прахосмукачката

Преди да използвате прахосмукачката се уверете, че е почистена самата тя. Ако не е изхвърлете насъбралата се мръсотия в нея. Това ще гарантира по-добрата работа на прахосмукачката ви.

6. Отворете прозорците в стаята

Когато почиствате едно помещение е желателно да оставите отворен прозорец, за да се обновява въздуха в стаята. Това което не трябва да правите е да оставяте преходните врати отворени.

Затворете ги, за да изолирате праха в конкретното помещение и да го премахнете по-лесно. В противен случай рискувате той да се пренесе към останалата част на дома ви през отворените врати и това да направи усилията ви напразни.

7. Използвайте специализирани препарати, където е нужно

Ако подът ви е от естествена дървесина, е добра практика да подбирате специален препарат, който да не увреди повърхността ми и в същото време да го полира. Така ще получите максимално добра визия на целя ви дом след основното му почистване.

8. Следвайте логичните етапи на хигиенизиране

Запомнете, че посоката на всяко едно почистване е от горе на долу. Пода трябва да бъде последен. След като го измиете, можете да го подсушите с кърпа, за да предотвратите полепване на фини прашинки. Другата възможност е да затворите помещението докато пода не изсъхне нацяло.

9. Създайте си регулярни навици

Изключително добра практика, която ще ви осигури комфорт на високо ниво е да планирате по-често основно почистване на дома си. Ако си изградите навик да го правите повече пъти от задължителните два, които споменахме, ще се радвате на безупречна чистота и хигиена.

Ако все не ви остава достатъчно време за основно почистване на жилището ви или не желаете да го пилеете в подобен род дейности, то се обърнете към „Силвен 7“ ЕООД. На съвсем достъпна цена за услугата ще имате гарантирано висок резултат и един перфектно чист дом.