Еко почистване на дървен под с бял оцет

cleaning wood floor

Ако сте фен на еко почистването, то белят оцет би ви бил много полезен. Той има способността да убива огромен брой вредни микроорганизми. Над 99% от бактериите, 90% от вирусите и 89% от плесените. Силните му дезинфектантни свойства отлично предпазват вашия дом и наред с тях беля оцет е способен да разтвори и много упорити петна и да ги премахне напълно.

В тази статия ще поговорим как да използвате бял оцет, за да почистите дървения под у дома. Има едно много важно условие, с която трябва да се съобразите на всяка цена, за да не рискувате да повредите повърхността на пода.

Най-общо можем да кажем, че дървеният под има две покрития – полиуретаново и восъчно. При първия вид почистването с бял оцет ще дезинфектира и възвърне блясъка на повърхността му. За втория вид не трябва да използвате воден разтвор с оцет. Той би повредил повърхността, като разгради финалното восъчно покритие.

Как да разберем дървеният под с какво покритие е?

Най-бързият начин да установите това, ако не сте сигурни, е да разпръснете няколко капки от воден разтвор с бял оцет по повърхността на дървото. Те трябва да останат на малки топченца. Това означава, че покритието е от полиуретан.

Рецепти за еко почистване на дървен под

Единственото, което ви е необходимо е да спазвате съотношението 1 ч. ч бял оцет в 1 л. вода. По-добре е тя да е топла. Така създадения разтвор е вече напълно готов за употреба. За да постигнете финален блясък на дървения под, след почистването му, можете в този воден разтвор да прибавите и няколко капки зехтин.

Съвети:

1. От време на време е добре да измивате пода само с вода и оцет, за да предотвратите натрупването на растителната мазнина по повърхността на дървото.

2. Ако не ви понася миризмата на оцет можете да добавите и няколко капки етерично масло по ваш избор. Всяка домакиня, която предпочита еко почистване е запозната, че острата миризма изчезва веднага щом изсъхне повърхността.

Въпреки това би било много приятно, ако добавите примерно етерично масло то лимон, мента или друг вид. Имайте предвид, че етеричните масла могат да бъдат доста опасни за домашните ви любимци, особено за котките.

3. Някои видове дърво изискват използването на неутрален препарат. Белят оцет по същество е киселина. За да постихнете воден разтвор с неутрално pH, можете да добавите и 1 ч.ч амоняк. Така ще се сдобиете с напълно неутрален почистващ препарат, който запазва свойствата си. Ако вашия под изисква по-специални грижи и използвате горната рецепта с амоняк, то бъдете внимателни. Винаги използвайте ръкавици.