Екологично справяне с мръсотията, ако имате домашни любимци

Много хора обичат животните и да делят дома си с тях. Най-често домашните любимци са кучета или котки. Четириногите приятели на домакинството даряват много любов на собствениците си, но и оставят доста замърсявания в жилището.

Сред най-честит проблеми са петна от урина и повръщано, особено когато животинките са още малки и нямат изградени навици. Друг досаден проблем са космите, които са на всякъде – по килими, мека мебел и други повърхности.

Когато обичате своите домашни любимци, нямате избор освен да се научите да поддържате дома си чист, въпреки техните „бели“. Не се притеснявайте има много лесни и напълно екологични начини да се справите с това.

Препоръчваме именно него, защото кучетата и котките са много чувствителни към използваните препарати, особено ако те са по-токсични. Да не забравяме, че кучетата стоят главно на земята и обичат да душат на всякъде и точно заради това е добре да се насочите към еко препарати или такива, които са биоразградими.

Премахване на петна от урина или повръщано

Добре познатите ни оцет и хлебна сода вършат идеална работа за тези видове петна. Когато замърсяването е от повръщано, то ще се наложи да изстържете внимателно остатъците от храна. Наръсете обилно със сода и я оставете поне 15-20 минути. След това с прахосмукачка я изсмучете. Така ще премахнете неприятната миризма от мокета или килима.

Ако петното е от урина и е прясно, то ще се наложи с кърпа да попиете по-голямата част от течността.
И в двата случая ще трябва да си направите разтвор от оцет и вода в еднакво съотношение. Излейте го в бутилка с пулверизатори и обилно напръскайте петното. След 2-3 минути попийте с чиста и суха кърпа.

Този екологичен начин ще премахне следите от петната и ще отстрани напълно неприятната миризма, а както знаем особено при котките тя е доста силна и натрапчива.

Почистване на косми от мека мебел и дрехи

Космите на домашните любимци са много досаден проблем, който ще се превърне във ваше ежедневие. Има няколко начина за лесното им премахване, за които дори не се подозирали да сега.

Първият е да използвате ръкавици – гумени или латексови. Сложете си ги и разтъркайте дланите си една в друга. Когато допрете ръката си до повърхността, космите ще полепнат по нея и много лесно ще ги премахнете.

Другият вариант е да използвате балон. Надуйте го и го разтъркайте по повърхността на меката мебел или дрехата. Статичното електричество, което ще се образува ще улови космите от домашния ви любимец.

Съветва ме ви да си създадете навик на няколко дена да използвате прахосмукачката. Така вероятността да се образуват големи налепи от косми е много по-малка. За целта използвайте накрайника за почистване на мебели.