Хитри съвети за почистването на вашия офис

Съвети за почистване на вашия офис

Чистенето на офиса за повечето от нас е едно скучно занимание. На кого му се занимава да изхвърля боклука , да оправя бъркотията или да мие прозорци.

Но в случаите , когато разполагате с малък офис е нужно редовно да го подреждате или много скоро ще бъдете затрупани от купчина глупости , която продължава да расте и ще ви бъде  трудно да почистите , да не споменаваме и времето , което ще ви отнеме. Как да извършите едно добро почистване на офиса?

Експертите го правят като разпределят добре предметите в помещението. Благодарение на това всички неща си стоят по местата , което ги прави лесни за намиране . В резултат на това вие ще разполагате с офис в който цари ред , а това от своя страна ще повиши вашата творческа и мисловна дейност по време на работа.

Разделяйте – снабдете се с достатъчно джобове и папки и ги означете по категории като например “финансови документи” , “данни свързани с клиенти” и т.н. , просто отбележете коя папка за какви документи се отнася. започнете да отделятe документите според вида им , договорите на едно място , проектите на друго , пазете важните бележки на трето . По този начин вие поставяте началото на един подреден и порядъчен офис .

Почиствайте – след подреждането и сортирането на документите според предназначението им  направете чистка. Преглеждането на вече подредените документи ще ви даде възможност да решите кои от тях да запазите и кои да изхвърлите. И тук не се замисляйте , ако нещо не ви е било потребно през изминалите три месеца , то едва ли вече ви трябва .

Сложете нещата на техните места – нека всеки предмет има свое място , без значение дали седи на бюрото във вашето чекмедже или е прибран в кутия. Така всяко нещо от вашия офис ще си има свое място. Ако се наложи за ваше улеснение след като им определите място , направете и малко подразделение на документите.

Поставете някой от нещата в кутии – като отбележите с маркер или лепенка какво се намира във всяка една . Чрез този начин на подредба ще знаете къде се намират важни за вас предмети или документи и това ще ви осигури лесен достъп до тях.

Балансирайте – с други думи поддържайте нещата в ред. Направете си малък график и подреждайте като следвате тези съвети. Докато ги изпълнявате ще имате подреден и добре изглеждащ офис. Ако търсите фирма за абонаментно почистване обърнете се към професионалистите от „Силвен 7“.