Как да отстраним петната у дома

Премахване на досадните лекета в жилището

Петната са неизменна част от замърсения интериор на един дом, ако не се отстраняват своевременно след появата си. Колкото и да се стараем и да сме внимателни се случва някой да разлее нещо и да се образуват омразните за всяка домакиня петна. Справянето с тях се оказва нелека задача и може да затрудни абсолютно всеки, който се е нагърбил с нея.

Методите за премахване на петната у дома се различават едни от други поради различието на източника им и вида на материята, върху която попадат. Някой от тях са истинско предизвикателство и за да сме ви полезни ще ви запознаем с доказали се добри практики за почистването на петна в жилището ви.

1. Навременна реакция

Това може да ви спаси в буквалния смисъл. Колкото по-бързо реагирате при появата на петно, толкова по-лесно ще го отстраните. Пресните замърсени участъци се третират значително по-лесно от тези, които са престояли и изсъхнали с времето.

Винаги имайте под ръка средство (кухненска хартия, кърпа), с което да попиете петното преди да се е разпространило на по-голяма площ.

2. Изясняване на източника

За да използвате най-ефикасния метод за отстраняване на петното е необходимо да знаете неговия причинител. Друг ключов момент е да се съобразите и с материята, върху която се е образувало, за да не я увредите фатално в стремежа си да почистите засегнатия участък.

3. Прахосмукачката е враг на петната

След като сте ограничили обхвата на петното е необходимо да го минете и с прахосмукачка. Още преди да нанесете какъвто и да е препарат се уверете, че сте премахнали малки частички прах, които могат да ви затруднят излишно или да се набият трайно, дълбоко в материята .

4. Премахнете твърдите и течни замърсявания

Най-често източник на петна са различни течности. За сигурен успех, не им позволявайте да се разпространят на големи площи или да попият в материята. Не подценявайте и по-твърдите субстанции. Погрижете се за тяхното своевременно премахване, за да ограничите въздействието им.

5. Изсушете добре засегнатата площ

Преди да върнете в употреба почистената тъкан е добре да сте сигурни, че е идеално изсушена. Независимо дали става въпрос за конкретна област по нея, или за едно по-основно почистване и изпиране. Ако е все още влажна вие рискувате да се замърси много по-бързо от обикновеното, защото веднага ще полепнат малки и фини частици прах.

6. Предпазни мерки

Превенцията е в основата на предотвратяването появата на различни петна. Изградете си такъв навик и ще сведете до минимум нуждата от почистването им. Това може да е свързано с налагане на забрана за консумацията на храни и напитки извън предназначените за целта места. Бъдете сигурни, че това ще ви гарантира успех в по-дългосрочен план.

При много упорити замърсявания и петна се доверете на професионалната помощ на „Силвен 7“ ЕООД, за да имате перфектно изчистени помещения в дома и офиса ви.