Защо и как да озеленим своите дворове?

как да засадим райграс в двора

Озеленяването, както всеки един знае, допринася до голяма степен за емоционалното състояние на човек. Огромна част от своя живот, хората прекарват в затворени помещения, далеч от природата. Липсата на зеленина около нас срива не само физическото ни здраве, но и психическото. За да се чувстваме изцяло добре – отвътре и отвън, то специалистите по озеленяване ни съветват да се погрижим за своите дворове и градини по възможно най-пълноценния начин.

Съвети при озеленяването

Мнозинството у нас претендира, че притежава пълна гама от знания, пряко и неразривно свързани с посаждането на растителност в свободните дворни пространства. В противоречие на техните мисли и убеждения, следва да отбележим, че за създаването на истински зелен Рай, намиращ се на земята, в действие следва да се включат експерти, развиващи знанията си години наред в именно тази сфера.

Едни от особеностите, с които следва да бъдете запознати при озеленяването, са обвързани с периода, през който решаваме да придадем свежест на двора или градината. Тревните семена и растения и техния специфичен подбор не отстъпват и крачка назад пред отделните стъпки, през които следва да преминем, стремейки се към съвършено озеленяване на градинската ни част.

Какви са основните етапи при затревяването?

основни храсти за озеленяванеПочвоподготовката е нещо, което не бива да омаловажаваме. Преди съществената част от създаването на шедьовър в нашите домове, следва да изравним почвата и да я обогатим. За почвоподготовката е важно да се осигури равен повърхностен слой от рохка хумусна почва. Това става чрез доставката и заравняване на подходяща почва, или чрез фрезоване.

Ако сте решили да затревявате терени, които имат силно изразен наклон или такива, при които водата се задържа, особено важно е да отведете предварително водата от конкретния участък. Така вие имате възможността да озелените своя двор, без да се сблъскате с разочарованието от зле свършената работа.

Често използвани храсти в градински площи

Едни от най-често използваемите растения са следните храсти: спирея, тамарикс, зановец, котонеастер, стелещи се хвойни, птиче грозде, фурзиция, хибискус и други. Заради способността им да задържат почвата често се използват за укрепване на свлачища и наклони. От дървета най често използвани са акацията, липата, брезата и др.

Ако изпитвате затруднение при избора на храсти, служещи за озеленяване на вашите дворове, то бихте могли да си послужите със съвет, даден ви от фирма занимаваща се с този вид дейност, а именно озеленяване на градини, дворове, паркове и други.