Как да почистим мухъл в банята

Как да почистим мухъла в банята

Да се отървем напълно от плесента в банята е често ужасно трудна и понякога непосилна задача, тъй като това е помещение е постоянно влажно, което благоприятства развитието на мухъл.

Излишно е да се споменава, че ако имате плесен в това помещение, то имате и спешна нужда от основно почистване на дома и по-конкретно на банята. Плесента е предпоставка за влошаване на вашето здраве и трябва да обърнете внимание, в случай че в семейството ви има хора 1болни от астма или такива, предразположени към алергии.

Всекидневна грижа за банята и мокрите помещения

Желателно е след употреба да избърсвате душа и плочките, за да не остават по тях капчици от шампоани или балсами. Честата грижа и адекватна хигиена със сигурност ще ограничат развитието на мухъл в банята. Ако можете подсушавайте пода след къпане с някаква кърпа или хавлия, която да обира водата.

За ефикасно почистване на баня можете да използвате микрофибърна кърпа. Тя ще ви от полза, за да попиете останалата влага. Старата четка за зъби пък ще ви свърши чудесна работа за почистване на фугите между плочките и труднодостъпните ъгли в банята.

Свеж въздух в банята

Осигурете на банята възможност за добро проветряване, а ако има как дръжте малкото прозорче (при наличие на такова) отворено по време на душ. Това ще позволи на влажния въздух да излиза по-бързо от помещението и да възпира образуването на плесен и мухъл в банята. Ако нямате такова прозорче, отворете вратата и включете вентилатор, който да „изгони“ влагата. Тези малки подробности осигуряват свеж въздух и пазят помещението една идея по-здравословно за вас и вашето семейство.

Ако и това не помага може да пробвате да изчистите банята с парочистачка. Със силата на парата и с помощта на специална приставка за по-трудно достъпните участъци ще може да изчистите доста прилично като за непрофесионалист.

Почистващи средства срещу мухъл в банята

Третирането на плесента зависи от това до колко тя се е разпространила в помещението. В магазините и строителните хипермаркети се предлагат най-различни препарати, но има и домашни рецепти за борба с мухъла.

Правило номер едно тук е никога да не смесвате различни препарати и средства за почистване. Това може да доведе до реакция, при която се отделят токсични вещества, които да изложат здравето ви на неприемлив риск.

В домашни условия може да изпробвате оцет или белина. За да премахнете плесента може да използвате напоена с оцет гъба. Оцетът има много и различни приложения, както в кулинарията, така и в почистването. Благодарение на него лесно се почиства мухъл и се отстраняват неприятните миризми.

Друг способ за почистване е като разредите белина и вода в съотношение 1:3 и използвате този разтвор, за да почистите цялостно вашата баня. Така ще можете да се справите успешно с появата на неприятната плесен и мухъл в банята.