Как да предотвратим появата на плесен у дома

Как да предотвратим плесента у дома

В много домове у нас се наблюдава наличието на плесен и мухъл. Причините за това могат да бъдат няколко, включително поява на влага или не достатъчно внимание при почистване на домове.

Какво всъщност е плесента?

Плесента се появява от спори с микроскопичен размер. Тези спори могат да се пренасят по въздушен път и ако намерят благоприятна среда с необходимата за тях влажност и температура започват да образуват нишки на име хифи.

Видимата за нас част се нарича мицел-това е слой от мъх, който се е образувал от колонията на хифите. Плесента често се трупа в домашните помещения, но най-изложена на подобен риск е банята, която предлага сериозна влага и това генерира подобни образувания под формата на мръсни петна обикновено там, където са фугите.

Плесените се размножават много бързо и излъчват отровни митотоксини, които могат да навредят на здравето, както на хората, така и на животните.

Материалите и конструкцията на сградите са се променили с времето. Днес те лесно могат да повлияят на развитието на плесен, тъй като има места, в които тя се развива в пъти по-лесно. Един такъв материал например е гипсокартонът, който задържа влага в нашия дом и подходящо място за развитие на подобни неканени гости.

При конструирането на сградите също има известни промени. Строителството в днешно време цели да се пести енергия, а това се постига като се ограничи потокът от въздух.

Най-доброто нещо, което бихте могли да направите е да обърнете повече внимание при почистването на дома и поддържате стаите сухи, за да сведете влажността в тях до минимум. Друг важен елемент е при възможност да пазите улуците и покрива в добро състояние, за да не допускате появата на влага в дома си.

Наличието на мухъл в дома може да ви накара да се задъхвате. Трябва да търсите начини да ограничите плесените, за да запазите здравето на семейството. Изключително противопоказно е да има мухъл, когато в жилището, живеят хора, страдащи от алергии, астма или друг тип респираторни проблеми.

Почти не е възможно да избегнем плесента напълно, но може да се постараем да я ограничим. Ето какво може да правим, за да намалим разпространението на влагата:

  • През месеците, когато вали повече, ползвайте климатик или някакъв друг уред, който да изсушава въздуха. Това трябва да се прави най-вече в стаите, които обитавате редовно.
  • Осигурете добра вентилация за помещенията. Не слагайте постелки или килими, които задържат влага. Ако откриете плесен по предмети или килими от дома е най-добре да ги изхвърлите.
  • Борбата с плесента изисква постоянни усилия и редовното почистване е от голямо значение. Заредете се с препарати, които се борят с мухъл, а при нужда и с уред, който да обира влагата.