Как да почистим пералнята машина – 5 бързи съвета

почистване на пералнята

Пералнята машина е домакинският уред, на който обръщаме най-малко внимание. Смятайки, че щом през нея преминават вода и перилен препарат, значи тя не се нуждае от допълнително почстване, рискуваме да съкратим значително живота на този незаменим домашен помощник. Почистването само на външния корпус на пералнята не е достатъчно, защото вътрешните части на уреда са подложени на много повече замърсяване и отлагане на котлен камък.

Колко често трябва да чистим своята пералня?

Пералнята трябва да се почиства основно поне два пъти в годината, особено ако се използва интензивно и в нея се перат силно замърсени дрехи. Чекмеджето, в което се поставят прахът за пране и омекотителят трябва да се извади и измие много внимателно. Отвора, в който влиза чекмеджето също трябва да се почисти добре, защото много често в него се събира перилен препарат и варовик.

Накиснете чекмедженцето за прах

За да почистите идеално чекмедженцето от перилните препарати, варовика и мухъла, който обезателно се е образувал по външните му стени е добре да го накиснете за поне половин час в гореща вода, в която се добавили силен почистващ препарат и малко оцет. Оцетът е най-големият враг на котления камък и мухъла, затова не се колебайте да го използвате, когато се налага.

Почистете филтъра на пералнята

Почистете добре и отделението, в което се събират отпадъци от прането. Тази част от пералнята често бива забравяна, а от там могат да възникнат и доста сериозни аварии. Освен косми, остатъци от хартия, копчета, ципове и дори банели на сутиени, там доста често можете да откриете и мухъл. Миризмата на събралата се там плесен ще се усеща не само в помещението, в което се намира пералнята, но и по дрехите, които току що сте изпрали.

Измийте барабана на своя уред

Вътрешното отделение, където се поставят дрехите, също трябва да бъде редовно почиствано и подсушавано със суха памучна или микрофибърна кърпа. Гуменото уплътнение около врата на пералнята също трябва да бъде внимателно измивано с качествен препарат, след което щателно подсушавано, защото в него почти винаги остава по малко вода от прането, а това води до образуване на плесен.

Добре е периодично да пускате пералнята на празен цикъл (без да слагате в нея дрехи), като вместо перилен препарат в отделението за праха поставите обилно количество препарат за премахване на котлен камък или сода бикарбонат. Механизмите и тръбите за вода на пералнята са тези, в които винаги се натрупва варовик, но до които, за съжаление не можем да достигнем, за да ги почистим. Една такава процедура ще премахне голямо количество от котления камък, с което ще удължи с години животът на вашата пералня машина.

Не пренебрегвайте и миялната машина

Същото почистване можете да направите и с миялната машина, като при нея може да се наложи да впрегнете повече усилия, особено ако не я почиствате редовно. Най-трудно ще ви бъде да премахнете засъхналите остатъци от храна, затова е добре да извадите всички махащи се прегради и поставки и да обтриете добре вътрешното отделение с разтворен в топла вода почистващ препарат, към който сте добавили дестилиран оцет и сода за хляб. Ако се налага използвайте и обезмаслител.

Може да използвате гъба за съдове при почистването на вътрешното отделение на миялната машина, както и четка за зъби за по-трудностъпните участъци. Ако корпусът на машината е от инокс, използвайте само препарати, подходящи за този материал, когато почиствате външното тяло на уреда. Пластмасовите корпуси можете да почиствате с абсолютно всичко, като отново обръщате особено вниманение на гумените уплътнения на врата. Празен цикъл с препарат против варовик тук също трябва да се прави регулярно.