Отървете се от мухъла в дома си

Премахнете плесента от дома си

Един от причинителите на респираторни заболявания са микроскопичните спори на плесента и за това нейното премахване се налага от чисто хигиенична гледна точка. Във всеки дом може да се намери подходящо място за развитието на мухъл, най-вече когато става въпрос за мокрите помещения.

Почистването му е трудна задача, защото той се разпростира много бързо и превзема площите безпроблемно. Достатъчно е да му осигурите влажно и не толкова осветено място и мухълът ще се превърне в един постоянен обитател на вашето жилище.

Най-често засегнатите помещения са бани и тоалетни, но ако живеете в район с по-висока влажност на въздуха, то със сигурност сте се сблъсквали с мухъл, който се развива по мебели и дори по дрехите в гардероба.

Напълно е възможно да го срещнете и по стените и тавана в резултат на лошата хидроизолация на дома ви. За да отстраните плесента се изискват големи усилия в тази насока. Подготвили сме ви кратък списък със съвети, който ще са ви от полза при борбата с нея.

1. Преди да започнете каквито и да е било действия за почистване е необходимо да се осигурите малък „арсенал“ – четки, гъби, ефикасен препарат за премахване на мухъл.

Погрижите за вашата собствена защита. Снабдете се с ръкавици, очила и ако здравословното ви състояние го налага сложете и маска на носа и устата. Особено ако имате астма или друго белодробно заболяване. Така ще се предпазите не само то силния препарат, но и от спорите на плесента.

2. Когато се насочите към конкретно помещение е необходимо да го изолирате от останалата част на дома ви. Затворете вратата му. Това ви гарантира, че микроскопичните спори няма да се пренесат на друго място и там да развият колонията си.

В самия процес на чистете можете да оставите отворен прозорец, но след като сте премахнали следите от плесента и сте напръскали обилно с препарат, буквално запечатайте помещението поне за няколко часа.

3. Ако имате плесен, която се е развила не в мокрите помещения, а в другата част от дома ви, ще ви се наложи да се разделите с някои мебели. Спорите на мухъла са се разпространили в порестите материали на вещите ви.

Колкото и внимателно да сте почистили, ако те не се изхвърлят от помещението, мухълът ще се върне с нови сили. Става въпрос за завеси, мокети или килими, дървени орнаменти и др. Ако има следи от мухъл по холната гарнитура, то просто е задължително да извикате фирма, която да я изпере и почисти основно.

4. От голяма помощ ще са ви и уреди като климатик и влагоабсорбатор. Те упражняват голям контрол на въздуха в помещението и ограничават разпространението на плесента.

Когато мухълът е в банята ви, след неговото отстраняване се застраховайте с няколко превантивни мерки. Поверявайте я редовно и най-вече след като сте си взели душ. Ако нямате прозорец в банята, то трябва да имате вентилатор, свързан към вентилационната шахта. Използвайте го често, за да премахнете влагата и банята да изсъхва по-бързо.

5. Мухълът трябва да бъде почистен из основи. Необходимо е да положите голямо старание в тази насока. В противен случай и най-малките остатъци от него, дори и незабележими с просто око, ще поставят ново начало на развитието на плесента. Това ще хвърли цялото ви усилие на вятъра и ще се върнете в отправната точка.

6. Щом сте сигурни, че сте се погрижили добре за дома си и сте почистили внимателно всякакви следи от мухъл идва ред за обзавеждане на помещенията. Те трябва да бъдат напълно сухи преди да върнете мебелите и вещите си в тях. Всяка следа от влага е нова възможност за поява на плесен.

Надяваме се, че сме били изчерпателни и полезни с горния текст и ще ви помогнем с нелеката задача по почистването на мухъл в дома. Ако нямате време или не се справяте успешно и плесента се завръща отново и отново, то се доверете на сигурен партньор.

Фирма „Силвен 7 ЕООД“ ще се справи отлично с този проблем и ще премахне всякакви следи от мухъл в дома ви.