Наръчник: Как да отстраним петна от кафе?

премахване на петната от кафето

Кафето е любима напитка на болшинството от нас. Без него не можем да започнем деня. От него имаме нужда, когато сме уморени или се затрудняваме да се концентрираме върху важните задачи. С кафе посрещаме близки и приятели. Изобщо, тази напитка присъства във всеки дом, което значи, че и във всеки дом понякога се появяват неприятни петна от  кафе, които понякога са доста трудни за премахване.

От това къде се намират петната и колко дълго са престояли зависи, дали ще бъдат почистени лесно и напълно или ще ни отнемат много време и усилия и въпреки това, от тях ще остане някаква следа. Ключов момент при премахване на петна от кафе е бързата реакция, затова веднага след като разлеете част от напитката, я попитейте с кухненска хартия – така ще абсорбирате по-голямата част и ще предотвратите образуването на петно.

Почистване на петна от кафе от различни повърхности

Когато кафето е разлято върху кухненската печка или плот, почистването е съвсем лесно – просто забърсвате с мокра гъба. Не го оставяйте да престои, защото засъхналото кафе ще ви отнеме повече време и усилия да го почистите. Когато кафето не е почистено навреме, не ви остава друго, освен да натопите гъбата в топла вода и почистващ препарат, да намокрите обилно, след което да просто да избършете.

Ако петното от кафе е върху дървен или мраморен под, задачата се усложнява допълнително, особено ако сте дали възможност на течността да престои и да попие в порите на материала. И двата материала – дърво и мрамор са естествени, което значи, че имат пори, в които се абсорбират всякакви цветни замърсители. Бързата реакция тук е изключително важна – колкото по-бързо попиете разлятото кафе, толкова по-малка е вероятността да се налага да чистите допълнително.

Ако вече са се образували петна от кафе върху плота, не ви остава друго, освен да задействате тежката артилерия – препаратите. Може да опитате да обработите мрамора с някакъв вид абразив, но в никакъв случай не го правете върху дървото. Глицеринът, амонячната вода и лимоновият сок действат добре при разтваряне на петна от кафе, но не ги използвайте в концентриран вид, защото мястото може да пожълтее.

Петна от кафе по мокети и килими

Петна от кафеПочистването на петна от кафе по килима или дамаските на мебелите е най-лесно със специален препарат за петна. Във всеки магазин можете да откриете такива продукти, които се продават с удобни спрей пулверизатори за директно напръскване на петното.

Ако ползвате готов продукт, спазвайте указанията на производителя за употреба, но ако нямате такъв под ръка и решите да опитате с домашни средства, просто нанесете продукта, който сте решили да ползвате и го оставете да престои поне половин-един час.

Ако сте разлели кафе върху ленената покривка, почистването на петното ще бъде малко по-трудно, тъй като естествените тъкани имат свойството да попиват много добре всякакви течности. Оптайте да почистите следите от кафе , като ги намажете с равни части терпентин и амоняк, след което накиснете в топла сапунена вода за известно време и изперете на ръка.

Най-лесно се премахват петна от кафе върху копринени материи. Ако това е покривката или любимата ви риза, просто я изперете със солена хладка вода. Имайте предвид, че цветните материи се почистват по-трудно, отколкото белите. Бялата покривка или дреха винаги може да бъде третирана с белина, докато тъканите, оцветени в ярки светли тонове изискват доста изобретателност и усилия, затова винаги действайте незабавно, преди кафето да е изсъхнало.