Как да почистим петна от червено вино?

петна от червено вино

Червеното вино е истински кошмар, когато става дума за премахване на петна. Виното е колкото любимо, като напитка, толкова и омразно, като петно. Вероятно сте забелязали, че колкото повече се страхувате да не разлеете трудна за почистване течност, толкова по-често се случва това. Всеки от нас е разливал червено вино – върху покривката, светлия мокет и върху дрехите, което значи, че всички сме опитвали различни методи за премахване на винени петна.

Особеното при червеното вино е, че то се почиства изключително трудно, когато е чисто домашно вино, създадено от тъмно червени сортове грозде. Същото се отнася и за горските плодове, особено за боровинките. Понякога тези петна не могат изобщо да се премахнат, което е много неприятно, най-вече когато става дума за светлия мокет или дамаската на дивана. Покривки и дрехи лесно се преживяват, но новият диван или мокетът трудно бихме могли да изхвърлим с лека ръка.

Ако имате старо петно от вино, коеето по никакъв начин не можете да почистите, опитайте с професионална помощ. Фирмите за професионално почистване, като Silven 7 ЕООД разполагат със специална апаратура и препарати, способни да се справят дори със засъхналите петна от любимото ви Мерло. Ако имате домашна парочистачка, задължително опитайте да обработите дамаските или мокета с нея. Горещата пара успява да разтвори дори най-старите, засъхнали петна от вино, след което премахването им с препарат е лесно.

Ако сте любители на домашните средства за почистване, тук ще ви предложим няколко рецепти за премахване на винени петна. Имайте предвид, че почистването на разлято червено вино е съвсем лесно, когато реагирате моментално, като попиете течността с домакинска хартия. Използвайте нея, а не кърпи, особено такива от изкуствени материи, защото тя има най-мощни абсорбиращи течността свойства.

Почистване на пресни петна от вино

  1. Натъркайте петното обилно с пресен лимонов сок, след което го изперете с топла вода. Когато петното е върху дамаски и мокети, използвайте памучна кърпа за нанасяне на лимоновия сок и мека четка или гъба за изпирането. Подсушете с чиста памучна или микрофибърна кърпа.
  2. След като попиете виното с домакинска хартия, третирайте мястото с кислороден прекис (кислородна вода) по възможност 3% разтвор, разреден във вода в съотношение 1 чаена лъжичка на половин чаша вода, като добавите и няколко капки амоняк. Втрийте с помощта на кърпа, след което изплакнете с чиста вода. Тази рецепта е особено подходяща за бели тъкани.
  3. Намажете обилно петното с топло прясно мляко и оставете да действа, докато петното изчезне напълно. Изперете с хладка сапунена вода, в която е разтворен малко нишадър и изплакнете обилно с чиста вода.

Почистване на стари и засъхнали петна от вино

  1. Обтрийте обилно петното със смес от водороден прекис (3%), амонячна вода (10%) и чиста чешмяна вода. Използвайте памучна кърпа или гъба, след което оставете сместа да престои поне половин час. Изплакнете с чиста хладка вода и подсушете.
  2. Ако петното от вино е старо и образувано върху мраморен плот, може да използвате кислородна вода и няколко капки амоняк в концентриран вид, за да обтриете обилно мястото. Оставете да престои няколко часа и забършете с мокра гъба.

Избягване на възможността от образуване на червени петна

За да избегнете образуването на петна от червено вино е важно винаги да използвате подложки за чаши. Така ще предпазите както покривките, така и мраморните и дървени плотове.

Никога не пълнете до горе чашите, защото така рискувате да разлеете виното, преди да отпиете.

Старайте се винаги да имате под ръка препарат за петна, с който да действате на момента.