Почистване на 5-те най-упорити петна от килима

почистване на петна от килими и мокети

Едно от първите неща в дома ни, което прави впечатление е килимът. Домакините срещат огромни трудности при почистване на дома и по-конкретно именно с този негов детайл. Положението става критично, ако добавим някой домашен любимец и разбира се малките деца.

Неминуемо петната стават част от ежедневието и на най-добрите чистофайници, превръщайки се в техен кошмар. За ваше улеснение ще ви представим няколко решения на този проблем.

1.Почистване на петна от сок

Те са често срещани и досадни, но могат да бъдат отстранени дори и от светъл килим безпроблемно. Първото и най-важно нещо е да попием петното със суха кърпа, но внимателно, за да не го разнесем още повече по килима. Вземете една празна бутилка, в нея сложете 1с.л препарат за съдове и ¼ чаша ябълков оцет.

Допълнете бутилката със топла вода, но не гореща. С така получената смес напоете петното и оставете за десет минути, след което попийте със суха кърпа. За да има положителен резултат добре е да направим тест върху малък участък от килима в някой ъгъл. Така ще предотвратим бъдещ по-голям проблем.

 

2. Почистване на петна от домашни любимци

Нашите мили животинки правят бели по килима? Огромна част от хората много добре знаят това, ето  как да се справим и с този тип почистване на мокета или килима – смесете ½ ябълков оцет с ½ топла вода, полейте обилно петното и оставете за няколко минути.

След това попийте със суха кърпа, малко преди да го изсушите напълно поръсете със сода за хляб. В кафена чаша сложете кислородна вода и 1с.л препарат за съдове. Изсипете и тази смес върху петното, като я втриете добре. Оставете да изсъхне и минете с прахосмукачка.

 

3. Почистване на петна от кафе или чай

Към този вид замърсявания в лицето на неприятните петна от кафе трябва да се подходи внимателно, за да се предотвратят жълтеникавите, доста видими и неприятни остатъци по килима. Един от начините е да се използва газирана вода, на за предпочитане е кислородна.

Водородът в нея отстранява петното. Първо разбира се попиваме добре със суха кърпа, за да не го разнесем още повече. След като го залеем, оставяме да преседи и отново попиваме докато изсъхне.

 

4. Почистване на петна от кръв

Те са неприятни, упорити и са във всеки дом. Поне един път нашият килим се е сдобивал с този вид петно. Много важна особеност при премахването му е използването на студена вода. В никакъв случай не използвайте топла, освен ако не искате да си колекционирате от този вид петна.

Топлата вода съсирва кръвта, което прави отстраняването и почти невъзможно. Реакцията ни трябва да е светкавична, за да се справим гарантирано в домашни условия. В бутилка смесваме 2 с.л перилен препарат със студена вода и обилно напояваме засегнатата област. Попиваме със суха кърпа и изплакваме със студен вода. Ако петното не се махне от първия път повтаряме процедурата.

 

5. Почистване на петна от мастило

По трудност приличат на петната от кръв. Реакцията при тях трябва да е много бърза отново. Един от възможните варианти за премахване на петното е чрез използването на алкохол с висок процент. Напояваме кърпа с него и внимателно третираме засегнатия участък.

Лакочистителят може да свърши подобна работа, но той е по-агресивен към багрилата на килима и преди да го използване е необходимо да си направим проба, за наша сигурност. Независимо кой от двата варианта ползваме, накрая изплакваме с вода и минаваме с прахосмукачка.

Имате ли нужда от фирма за абонаментно почистване? Ако отговорът е да и търсите най-добрите условия не пропускайте да потърсите почистващите услуги на Силвен 7 и да се убедите, че понякога е по-добре да се доверите на експерти за досадните дейности в дома или офиса.