Почистване на дъвка от килима

Много е неприятно, когато видите дъвка на килима или мокета си, която незнайно как е попаднала там. Дъвката има способността да залепне толкова здраво за влакната, че почистването и да се окаже доста трудна задача.

Сега ще ви разкрием няколко метода, с които без проблем да се справите с това замърсяване, без да останете и следа от петното.

Почистване чрез замразяване

Необходими са ви няколко кубчета лед, найлонова торбичка и лъжица или нож, с която да изстържете дъвката от килима си. Сложете леда в торбичката, а нея я поставете върху замърсения участък. Изчакайте няколко минути, докато дъвката се втвърди. След това вземете лъжицата и внимателно я премахнете. При необходимост повторете няколко пъти, до пълното отстраняване на петното.

Почистване със сешоар

Този метод е точно обратния вариант на замразяването. С топлата струя на сешоар нагрейте дъвката. Бъдете внимателни, да не прегрее повърхността и да повредите влакната на килима или мокета.

След като дъвката омекне достатъчно я издърпайте от килима. За да не си изцапате ръцете е добре да сложите найлонови или гумени ръкавици. Премахнете колкото е възможно повече от дъвката. За остатъците от нея ще предложим вариант за почистване по-долу.

Почистване на остатъци от дъвка по килима или мокета

Дори и да ви звучи странно за остатъците се премахват с фъстъчено масло или крем за облекчаване на мускулна болка – пр Бен Гей. И двете има смазочни свойства, а точно такива ви трябват на вас.

Изберете едно и го нанесете върху засегнатия участък. Разтъркайте с пръсти и с помощта на мека кърпа отстранете остатъците от дъвка от влакната на килима. Може да се наложи да използвате и ноктите си. След това ще е необходимо да премахнете следите от избраното почистващо средство.

За целта ще ви необходимо да си направите разтвор от вода и малко веро. Нанесете го върху участъка и разтъркайте с влажна кърпа. Изплакването става с попивателна чиста кърпа. Ако искате да изсъхне по-бързо участъка е добре да отстраните остатъците от вода с помощта на съвсем суха кърпа.

Съвет:

Петната от дъвки по килима или мокета могат да се премахнат и с помощта на топъл оцет. Загрейте малко количество от него и го нанесете върху желаната област. Оставете го около 15 минути да подейства и премахнете дъвката с помощта на кърпа. Най-добре е да използвате бял оцет, особено ако цвета на килима или мокета е светъл.