Почистване на мрамор

Мраморът е една много красива, елегантна и изискана настилка и точно като такава си има своята специфика на поддръжка. Ако искате да запазите красотата му възможно най-дълго време е добре да се запознаете с нашите съвети.

Почистването на мрамор изисква задължително да използвате препарати с неутрално pH и то много пестеливо. Този камък е много капризен и киселинните препарати могат лесно да увредят повърхността му и да загуби блясъкът си. В никакъв случай не си позволявайте да почиствате мрамора с оцет. Все пак той е киселина и ефектът ще е същия.

На първо място запомнете едно правило – реагирайте веднага, ако се появи петно на мраморния под. Колкото по-дълго го оставите да престои, толкова по-трудно ще го премахнете. За мрамора е характерно, че е порест камък и има способността веднага да абсорбира разлятата течност по него, а замърсяването прониква дълбоко.

Какво ще ви е необходимо за почистване на мраморен под

  • Кофа;
  • Вода (топла);
  • Парцал/моп;
  • Неутрален препарат;
  • Амоняк;
  • Мека кърпа.

Стъпки:

1. Напълнете кофата с топла вода и накиснете парцала или мопа в нея. Желателно е да почиствате мрамора само с вода през по-голямата част от времето. Използването на неутрални препарати е 1-2 годишно не повече.

Когато подът е силно замърсен и виждате, че просто чиста вода няма да ви свърши работа, то можете да добавите към нея и ½ ч.ч амоняк. Бъдете внимателни с него и винаги използвайте ръкавици.

2. Измийте целия мраморен под и подсушете със суха и мека кърпа. Това се прави с цел да не останат неприятни следи по повърхността на пода от водата, което би омаловажило вашите усиля по почистването му.

Един малък трик за по-лесно подсушаване на мрамора – увийте меката кърпа около сух парцал и с негова помощ попийте остатъчната вода. Така ще си спестите време.

След време мраморният под ще загуби част от първоначалният си блясък, колкото и грижи да полагате за него в домашни условия. Можете да му възвърнете предишния вид, ако използвате препарати за полиране и спазвате точно указанията на етикета.

Най-добре би било да се доверите на професионалисти. Все пак мраморният под трябва да бъде винаги в изрядно състояние. Те ще използват подходящи препарати и няма да има ни най-малко съмнение, че мраморът ще е в изряден вид след всяко тяхно посещение.

Когато мраморът загуби блясъка си, професионалните фирми за почистване ще използват специален метод, чрез който ще отстранят най-горния му слой и ще остане напълно чист и полиран мрамор.