Почистване на прозорци – как да се справим с тях

Почистване на прозорци

Дейността по почистване на прозорци е трудна задача, която изморява и отнема много време. За повечето домакини това е едно неприятно и уморително занимание. Често оставяме миенето на прозорците на втори план и се заемаме с друго нещо в дома, но идва момент, в който трябва да свършим и това.

Прозорците се почистват обикновено през топлите пролетни дни, но е желателно това да става в дни, когато няма много слънце. Когато времето е леко облачно стъклата съхнат по-бавно и по тях не остават неприятни водни следи. А и при по-силно слънце е твърде възможно да пропуснете някое петънце.

Някои домакини извършват почистване на прозорци с парцал или кърпа, но това отнема значително повече време. Други пък използват четка с гъба и гума. Гъбата помага при търкането, а гумата събира водата.

С помощта на четка миенето става много по-бързо, но трябва да проверите състоянието на гумата. Захабената гума може да замаже стъклата. Хубаво е също да сложите някакъв съд под прозорците, защото след триенето с гъбата водата се стича и може да изцапате пода и стените.

Старата изпитана рецепта с ябълков оцет е предпочитана от много хора. За да не зацапвате и замазвате стъклата най-добре е да ползвате мека кърпа, например микрофибърна.

Друг метод, който е добре познат при почистването на прозорците е използването на вода и вестник. Първо трябва да минете стъклата с влажен парцал, за да няма прах. След премахването на праха минавате стъклата пак с вода и избърсвате с вестник.

Този стар и изпитан начин се използва още, тъй като придава блясък на стъклата. Това е така, поради съставките на вестникарското мастило. Някои са предубедени, че могат да изчистят стъклата само с вестник и вода.

Ако и вие сте от тях може да закупите почистващ препарат от магазина или да използвате някоя друга домашна рецепта. За да придадете блясък на прозорците може да разтворите една чаена лъжица сол в кофа или леген с вода.

Друг начин да ги накарате да заблестят е да добавите няколко капки амоняк във водата. За финал може да избършете стъклата с чоропогащник.

Колкото и досадно да е едно почистване на прозорци трябва да се заемете с него и да приключите с пролетното почистване максимално бързо, за да се насладите на уют, чистота и естетика.

Дано и днес сме ви били полезни и не забравяйте, че ако имате нужда от фирма за професионално почистване на прозорци в София винаги можете да потърсите Силвен 7 ЕООД.