Почистването с оцет – кога е приложимо и кога не

Ябълков оцет за почистване

Освен кулинарните качества на оцета, той участва успешно при почистване на дома и  успешно прогонва лошите миризми. На пазара се предлагат различни видове оцет – ябълков, винен, газиран, оризов, балсамов и т.н.

Какъв оцет да използваме за почистване

За дома най-често се използва дестилираният бял винен оцет. Интересен факт е, че ябълковият оцет се употребява, както за готвене, така и за лечение. Другите разновидности са предимно за готварски цели. Той е полезен в определени случаи за почистване и освежаване, но не в абсолютно всички такива. Нека да се запознаем с това кога може да го ползваме и кога трябва да го избягаме.

Оцета почиства и се бори с неприятни миризми

Ако се случи да забравите нещо сготвено в хладилника и то да замирише неприятно, то може да приложите малък трик, за да се отървете лесно от миризмата. Необходимо е да поставите малка чашка от кафе, пълна с оцет за период от двадесет и четири часа.

За да освежите въздуха в помещенията след като сте отсъствали дълго време от дома може да сложите в малък съд във всяка стая купичка с оцет (около 100 грама). В комбинация с добро проветряване той ще свърши идеална работа.

Едно от най-полезните свойства на тази домакинска подправка е това, че може да почиства и плесен. Тя се появява на места, където има влага най-често в мокрите помещения или в кухнята. С помощта на гъба и оцет ще изчистите лесно плесента, а ако има отлагания от варовик ще се справите дори и с тях.

Две чаши с вода и половина чаша оцет пък чистят микровълновата печка. От вас се изисква да сложите сместа в устойчива купа за около три минути на пълна мощност. След тази процедура, просто избършете с кърпа.

Какво не трябва да се чисти с оцет

  • Той не е подходящ за накити, които имат скъпоценни камъни или перли. С използването на оцет за почистване трябва да се внимава, тъй като това все пак е киселина и влияе различно на различните повърхности.
  • С него не се чистят и мраморни настилки и изобщо всичко изработено от мрамор. Вероятно, ако го използвате ще матирате тяхната повърхност, а и има голяма вероятност да увредите трайно самия камък.
  • Той не се смесва с белина или други химикали от гледна точка на безопасността, защото биха могли да се отделят вредни изпарения.
  • При пране не използвайте ябълков оцет, а само дестилиран бял винен, защото може да си докарате нови петна по дрехите.