Поддръжка на мокет у дома – няколко съвета

Поддръжка на мокет

Подовите настилки, които се предлагат на пазара са най-различни. Тяхното почистване и поддръжка зависят от това от каква материя са направени. Правилното използване, пране и поддръжка на мокет ще запази цветовете и ще му осигури по-дълъг живот.

От голямо значение е да пазите мокета, тъй като веднъж проправила си път мръсотията е трудна за чистене. Прахът и натрупаната мръсотия съчетани с ежедневното ходене е твърде вероятно да износят мокета преди да му е дошло времето за смяна.

Цялостно почистване е необходимо да се прави веднъж годишно, когато става дума за мокет в жилище. В сгради, където има по-голям поток от хора следва да се чисти по-често, защото и нечистотиите се натрупват по-бързо.

Поставянето на паркет у дома и изключително подходящо за детска стая или спалня. Ако изберете паркет за дома имайте предвид, че трябва да го почиствате редовно. Това е така, заради структурата на самата подова настилка, която обичайно събира доста прах, а и се чисти трудно при разлети течности.

Прането на мокетите е задължително, за да опазите не само настилката, а и доброто здраве на семейството. Ако не е почистен достатъчно добре мокета може да се напълни акари, които биха могли пък да доведат до състояния на алергия.

Особеност при този вид настилки е това, че трябва да се чисти много добре. Това е така, тъй като горната част може да ви изглежда чиста, но ако е останал прах или друг боклук е напълно възможно той да се набие в повърхността на мокета.

Поради тази причина е нужно да го поддържате редовно и при нужда да се възползвате от услугите на професионална фирма. Непочистената настилка не само, че ще се съсипе по-бързо, а и може да се появи лоша миризма.

Вярно е, че от гледна точка на поддръжката мокетите не са толкова практични или поне в сравнение с паркет или балатум. Основно тяхно предимство е, че създават усещане за уют през зимните дни.

На пазара се предлага богато разнообразие на мокети. Според това какъв вид са и как са изработени те биват с рязън косъм, велурни иглонабивни и други. Според цвета повечето са в бежаво или кафяво, но може да се намерят и такива в сиво, синьо или бордо.

След като изберете какъв точно желаете за вашия дом се погрижете той да бъде винаги чист. Почиствайте редовно, а ако се нуждаете от съвети за поддръжка на мокет се обърнете към професионалистите от „Силвен 7“ ЕООД.