Поддържане и пране на килими

Професионално изпиране на килим

Един жилище е много по-уютно, ако пода му е застлан с хубав и мек килим. Той внася комфорт и създава приятна и задушевна атмосфера. Добре поддържаната подова настилка и килим са сред нещата, който първо се забелязват във всеки дом и бъдете сигурни, че вашите гости ще им обърнат голямо внимание.

Хубавото в случая е, че не се налага често да перете вашите килими. Тази процедура се налага един път в годината, защото самата тя е трудоемка и изисква доста повече време от нормалните дейности при почистването на жилището ви.

Фирмите за почистване на специализиране в тази дейност и я извършват много експедитивно. Ако се доверите на техните услуги ще се изненадате от кратките срокове, в който се справят с прането на килимите.

Специфични са методите и препаратите за пране на килим. Тяхната разлика идва от вида на материята, от който са направени и не е правилно да подхождате по един и същ начин при почистването им.

Ще ви дадем няколко насоки, които да ви улеснят при прането на вашите килими.

1. Синтетични килими

Тяхната постоянна поддръжка се извършва с прахосмукачка. Редовното премахване на наслоилия се прах и други малки частици ви гарантира един добре изглеждащ килим. Колкото по-често го-почиствате, токова по-запазен ще бъде за по-дълъг период от време.

За този вид килим има специални препарати, защото е по специфичен от другите. Когато се снабдявате с такъв, четете внимателно етикета. Това ще ви предпази от нежелани странични ефекти като избеляване на цвета или нарушаване цялостта на килима.

Винаги можете да изпробвате алтернативни методи за отстраняването на петна от килима. Сода за хляб и топла вода вършат чудесна работа, но преди да третирате килима си се уверете, че това няма да го повреди.

2. Вълнени килими

При тях отново разчитайте на прахосмукачката при редовното им почистване. Когато се наложи да отстраните някое петно от кима или да направо да го изперете, трябва с много внимание да подберете правилното средство.

Алкалните препарати не са подходящи. Те съвсем сигурно ще увредят килима ви. Вълната абсорбира голямо количество вода и когато дойде реда за нейното изсъхване, трябва да се въоръжите с много търпение. Това е една от основните причини собствениците на вълнени килими да поверяват прането им на професионалните грижи.

Не знаете дали вашият килим е вълнен? Много лесно можете да проверите това с помощта на свещ. Откъснете съвсем малко влакно от килима и го доближете до пламъка на свещта. Миризмата, която трябва да усетите наподобява тази на изгорена коса.

3. Килими от растителни тъкани

Тези килими са доста по-чувствителни и не понасят петна, за сравнение със синтетичните и вълнените. Редовното им почистване включва старателно премахване на наслоилите се замърсявания с прахосмукачка.

Килимите от растителни тъкани се цапат доста по-лесно и при отстраняването на петна или цялостно изпиране е необходимо да обърнете специално внимание на тяхното сушене.

Това е изключително важен и тънък момент при тях и ако желаете да се справите успешно е добре да използвате климатик, вентилатор или друг подходящ уред, с който да подпомогнете сушенето им. Друго важно нещо е да ги оставите да работят на по-ниски обороти, за да не предизвикате увреждане на тъканите.

Както сами видяхте различните килими изискват и различни подходи при тяхното изпиране. Ако не желаете да рискувате или просто нямате достатъчно време, фирма „Силвен 7” ЕООД ще свърши цялата работа вместо вас. В много кратки срокове ще имате един идеално чист и готов за експлоатация килим.