Премахнете петната от ръжда

Премахнете лесно ръждивото петно

Почистването на петна от ръжда може да се окаже трудна задача за всяка добра домакиня. Те са упорити и досадни и се появяват от различните метални вещи, които присъстват в интериора на вашето жилище.

На пръв поглед това замърсяване изглежда безнадеждно за премахване.  Петната от ръжда са истинско предизвикателство, но има лек и за тях. Макар и трудно, тяхното отстраняване не е невъзможно и съществуват методи, с който да разрешите този проблем.

Според вида на материала, върху който се е появил този вид замърсяване, можете да приложите някой от следните методи:

Бели тъкани – памук, вълна, коприна

Трябва да се снабдите с оксанова киселина. Тя се прилага много успешно за избелване на текстил и е особено подходяща в конкретния случай.

 1. Намокрете дрехата с хладка вода, за да омекне платът. Така петното ще се отстрани много по-лесно. Положете я върху подложка, за да предотвратите изтичане и зацапване от използвания препарат.
 2. С помощта на капкомер капнете няколко капки от 10% -ов разтвор на оксанова киселина директно върху засегнатия участък.
 3. Ако петното от ръжда е съвсем прясно ще видите как веднага се заличава от материята на вашата дреха. След неговото премахване трябва да изплакнете много добре текстила, за да отстраните следите от оксановата киселина и го прострете на проветриво място.
 4. За по-упорити петна може да повторите няколко пъти процедурата, докато не се заличи ръждата нацяло от бялата материя.

Съвет:

Можете да добавите към разтвора на оксановата киселина и малко калаен двухлорид. Няколко капки ще са ви достатъчни. Така, ако не сте толкова доволни от резултата на описания по-горе метод, ще имате наистина мигновен резултат и петната от ръжда гарантирано ще изчезнат.

Внимание:

Бъдете много внимателни при използването на оксанова киселина. Тя е смъртоносна за човек при орален прием, съответстващ на 600мг на килограм тегло. Съхранявайте я на подходящо място, което е недостъпно за деца!

Цветни материи

При цветните дрехи използвайте лимон.

 1. Отново поставете дрехата на подходяща подложка. Напоете обилно петното от ръжда със сок от лимон, който директно да изсипете върху засегнатото място. Не мокрете материята предварително, за да постигнете желания ефект.
 2. Оставете киселината му да подейства за 24 часа.
 3. След това изперете дрехата в пералня и от петното няма да е останало и следа.

Съвет:

Преди да третирате дрехата с лимоновия сок изпробвайте на незабележимо място как ще реагира материята на него. Така ще предотвратите евентуално избледняване на цвета.

Метални предмети

Металните съдове и прибори са потенциални източници на ръжда. По тях тя се образува най-лесно и е съвсем нормално да се появи в резултат на експлоатацията им. Най-често се случва на по-стари предмети, който не искате да изхвърляте поради една или друга причина. Премахнете ръждата с помощта на сода бикарбонат.

 1. Вземете едно пакетче сода и половината изсипете в една по-голяма тенджера пълна с вода.
 2. В нея оставете предмета или ръждясалите приборите да престоят за 30 минути.
 3. С помощта на стара четка за зъби и остатъка от содата изтъркайте ръждата докато не се заличи напълно.
 4. След нейното окончателно премахване подсушете добре металния предмет.

Петната от ръжда представляват сериозно предизвикателство. Тяхното почистване на пръв поглед невъзможно, всъщност си има решение както вече видяхте. Изберете си един от методите, който да съответства на вашата нужда и се справете успешно с този вид замърсяване.

Ако все пак срещнете затруднения при отстраняването на петна от ръжда, то най-добре е да потърсите професионална помощ. Фирма Силвен 7 ЕООД е вашето решение за почистването на дома или офиса ви. Доверете се на нашия богат опит с умения.