Топ 20 на най-добрите съвети за почистване – част 1

Топ 20 на най-добрите съвети за почистване - част 1

С настъпването на топлите и слънчеви дни идва и времето за основно почистване и освежаване на дома. Това е много подходящо време да се отървем от ненужните вещи, да въведем ред и да изчистим жилището си. Днес сме ви подготвили множество съвети за почистване, които да използвате във вашия дом, за да се насладите на по-приятна обстановка.

Чистата и свежа атмосфера за жизнено важни за здравето и бодрия дух на хората. За това тук на вашето внимание ще представим съвети за това как да поддържате дома в изряден и спретнат вид. Няма да степенуваме нещата по важност, тъй като всеки един елемент ще допринесе за цялостната идея да имаме по-красиво жилище и то сякаш сте експерт в областта на професионалното почистване на домове.

1. Дезинфекция на дома

Дезинфекцията на дома е от изключително значение. Един различен и лесен начин да го направите е да закупите евкалиптово масло, като с негова помощ ще премахнете голяма част от микробите. Евкалиптовото масло е добре познато поради многото му приложения при различни възпалителни процеси, но освен това то може да се прилага като способ за почистване и дезинфекция.

2. Дрехите в гардероба

С приближаването на летните дни се налага да приберем дебелите зимни дрехи с да извадим летните. Желателно е да направите почистване и преподреждане на гардеробите.

За да се предпазите от гадинки като молците бихте могли да се доверите на добрия стар нафталин или да използвате алтернативни методи. Тук може да разчитате на етеричните масла, които са идеална превантивна мярка срещу молци. Подходящи са маслата от лавандула, евкалипт или мента.

3. Почистване със сода за хляб

Освен приложението на содата за хляб в приготвянето на сладкиши тя може да бъде ваш верен съюзник в борбата с мазнините или загорелите остатъци по вашата печка. Благодарение на нейните качества може да почистите потъмнели прибори, а също така да се погрижите за чистотата на банята.

4. Завесите, щорите и пердетата

Периодичното изпиране на завесите у дома е важен фактор за чиста домашна среда. В случай че разполагате с щори може лесно да ги почистите със сух парцал като ги затворите надолу и съберете внимателно праха.

5. Почистване на печката

Един интересен начин, когато говорим за съвети за почистване и е нужно такова за нашата печка е влажната пемза. Това е различен начин, който ще върне вида на уреда бързо и лесно без употребата на силни препарати.

6. Микровълновата печка

За чистотата на микровълновата фурна и премахване на неприятните миризми содата бикарбонат отново ще помогне. Рецептата тук е проста. Само трябва да поставите чаша с вода с малко сода в нея и да изчакате да заври. Така без усилия ще премахнете останалата нечистотия.

7. Прозорците

Пролетта е идеалното време за основно почистване на прозорците. Стара изпитана рецепта е да изчистим стъклата на прозорците с влажен вестник. Друг трик, който ще накара стъклената повърхност да заблести е слагането на малко сол към препарата.

8. Почистване на плочките

Екологично почистване на теракота у дома е възможно да се направи с оцет и вода. Естествено всичко зависи от това колко замърсена е повърхността, която се чисти.

Друг метод е да използвате силата на парочистачката и така ще премахнете мръсотията по безвреден начин. Ако замърсяването е повече и все пак решите да употребите почистващ препарат може да си помогнете, използвайки четка за зъби за разстоянието между плочките.

9. Хладилникът

Содата отново влиза в приложение, когато става дума за освежаването на хладилника. Това, което е необходимо да направите е в плитък съд да оставите сода и да я сложите в хладилника. Така ще се отървете от миризмите, като ефективността на този метод трае около три месеца.

10. Осветителни тела и абажури

За поддръжката на абажури изработени от плат може да ползвате ролка за почистване на дрехи. Поради това, че нейната повърхност има залепващи свойства лесно ще оберете праха и ще си осигурите чист абажур.

Дано сме ви били полезни и сте научили нещо ново и интересно като съвети за почистване. Повече можете да откриете във втората част на тази статия, към която има връзка по-долу.