Топ 20 на най-добрите съвети за почистване – част 2

Топ 20 на най-добрите съвети за почистване - част 2

След като ви дадохме 10 бързи съвета за почистване на вашето жилище, в статията „Топ 20 на най-добрите съвети за почистване – част 1“, то вече можете да разгледате и още 10 полезни такива, които да улеснят значително поддръжката на вашия дом, офис или вила. Насладете се на втората част от нашата мини поредица за съвети за почистване на домове и гарантирайте изряден и чист дом за вас и вашите любими хора.

11. Неприятна миризма

Всеки от нас желае у дома да ухае приятно. Любопитен факт е, че една наша любима напитка би могла да се използва срещу лошите миризми, а това е именно кафето. Нужно е да поставим кафени зърна в тиган и да ги загреем. Така ароматното кафе ще неутрализира неприятните миризми.

12. Почистване на кожените мебели

За почистването на мебели от кожа обикновено не се изискват особени усилия. Достатъчно е да използвате влажна кърпа, а ако кожата не търпи на влага да подсушите веднага след това. Опитайте се да щадите кожените мебели, за да не се налага по-дълбоко почистване. Пазете ги от пряка слънчева светлина и се погрижете да са на разстояние от парно или други отоплителни уреди.

13.  Борбата с мухъла и плесента

За премахването на мухъл и плесен ви предлагаме отново домашна рецепта. Комбинацията от равни количества вода и оцет ще ви избави от мухъл. Сместа се нанася с кърпа или гъба.

14. Почистване на пода

С лимон и вода лесно ще почистите балатума у дома. В около 4 литра вода слагате между 100 и 150мл. сок от лимон. Може да съчетаете и да добавите етерични масла. Добър избор е евкалиптовото масло. Както споменахме в предишната статия „Топ 20 на най-добрите съвети за почистване – част 1“ то е подходящо за дезинфекция и ще осигури свеж и приятен аромат.

15. Домашните любимци

Хората с домашни любимци добре знаят, че почистването на дома може да бъде голямо предизвикателство. Често животинките правят бели и се налага да се погрижим за оставените следи. За това, а също и за различни петна по килим или дамаска може да ползвате газирана вода. Поливате петното и попивате с парцал или кърпа.

16. Поддръжка на дървените мебели

За подхранване на мебели от дърво или дървен под е добре да ползвате мек парцал, напоен с 1 ч.л. сок от лимон и 100м. зехтин. С уникалните си свойства те ще съхранят вида на дървото и ще му придадат блясък.

17. Почистване на банята

Чистата баня е условие номер едно за една здравословна среда. Тук срещаме проблеми с мухъл, плесен и котлен камък. Парафинът помага при наличието на котлен камък. За мокрите помещения е много важно те да бъдат проветрявани, за да не се задържа влага.

Предлаганите на пазара системи за вентилация ще ви помогнат в изсушаването на банята. Влажната среда е предпоставка за развитието на бактерии за това се погрижете за всичко в банята и почиствайте често мивката, душа, ваната и тоалетната чиния. Отделянето на малко време всеки ден ще ви спести време и нерви.

18. Подовите настилки

Традиционният сапун може да ви свърши работа прах за пране или препарат за паркет. Това може да стане като отделите малко време и настържете сапуна в съд и добавите вода и ето така ще си имате нов почистващ препарат.

19. Дрехите

Освен дома също така значима е грижата за дрехите. За да изчистите петна или за дезинфекция може да използвате кислородна вода. Използвайте я с внимание, тъй като тя има и избелващ ефект и в по-голяма концентрация може да увредите тъканите на дрехите.

20. Подредбата

За добър вид на стаите е нужно не само те да са чисти, а и подредени. Все пак почистването и подреждането вървят ръка за ръка. Изтупайте праха от книгите и ги пренаредете. Избършете бюрото и въведете ред. Чистете редовно с прахосмукачка и проветрявайте.