Почистване на бетонни настилки

sertificate_ISO-9001_2015_BG_SILVEN7sertificate_ISO-14001_2015_BG_SILVEN7sertificate_BS-OHSAS-18001_2007_BG_SILVEN7-thumb

Бетонните настилки са много издържливи на натоварване и пешеходен трафик и имат несъмнено дълъг живот. Това е причината, поради която те са предпочитани в много сгради предназначени за промишлеността – цехове, фабрики, подземни гаражи, складове, хипермаркети и много други.

Като всяка друга настилка и тази има нужда от поддръжка, за да се запази непокътната и в добро състояние за по-дълго време. Почистването на бетонни настилки се налага, поради тяхното изхабяване с течение на времето, най-често покрай врати. В резултат на тяхната усилената експлоатация се отделя фин прах по повърхността им, който трябва да се премахне, за да не замърсява пода и въздуха в помещението.

Препоръчително е професионалното почистване на бетонни настилки да се извършва поне 2 пъти в годината, а в сгради с по-усилена експлоатация ежемесечно.

Бетонът е силно порьозна настилка и по нея се натрупват различни замърсявания и трайни петна, които се премахват със специални препарати. Те проникват в дълбочина и отстраняват мръсотията от микропорите.

Желателно е бетонните настилки да се изшлайфат. Така се изравнява пода и се премахват цепнатини от него. Доста често те не биват шлайфани и остават груби и неравни, което затруднява тяхната експлоатация.

почистване на бетонни настилкиШлайфането на бетонните настилки се извършва с машини с диамантени дискове, които заравняват повърхността. Обикновено в индустриалните сгради не се търси идеална гладкост на пода, но може да се извърши и по-фино полиране. Чрез него се намалява още повече отделянето на прах и роненето на бетонната настилка.

Високо полираният бетон се постига с помощта на намаляващи по абразивност инструменти, а технологията е същата като при полирането на каменни подове. Чрез този метод значително се улеснява почистването на бетонните настилки и те се превръщат в много здрав и дори красив под.

След почистване на бетонните настилки е желателно да се положи запечатка или имегнатор, създадени специално за тях. Те предпазват допълнителни пода от различни видове замърсявания, тъй като полага защитен слой, който запечатва и съхранява бетона.

Така е напълно възможно след почистване, полиране и запечатка на бетонната настилка, тя да придобие блясък и дори естетичен външен вид. Това са методите, който ще защитят този вид настилка и ще удължат експлоатационния им период значително много, стига да се извършват от професионалисти и достатъчно често.