Почистване на изкуствени настилки

sertificate_ISO-9001_2015_BG_SILVEN7sertificate_ISO-14001_2015_BG_SILVEN7sertificate_BS-OHSAS-18001_2007_BG_SILVEN7-thumb

Почистването на изкуствените настилки зависи изцяло то техния вид и степен на порьозност. Те биват теракот, гранитогрес, ПВЦ настилки и много други видове. Поддръжката им е сравнително лесна и това ги прави предпочитан избор за сгради с различно приложение – за дома, офиса, детски градини, СПА центрове и много други.

почистване на изкуствени настилкиЛошото при някои видове е, че фугите много лесно се зацапват и в микропорите на повърхността се задържат различни замърсявания. Поради тази причина е препоръчително веднъж в годината да се извършва машинно почистване на изкуствените настилки. В сградите с по-висок пешеходен трафик е добре тази процедура да се прави 2 пъти.

Различните видове изкуствени настилки имат определени особености и изисквания за почистване. Използват се различни почистващи препарати и падове, така че да се запази повърхността им непокътната.

При теракота, например, трябва да се има в предвид, че е по-мек и не толкова устойчив материал със сравнително висока порьозност. Използват се меки падове за почистването ми и като резултат се премахват всички замърсявания по фугите, а самия теракот си възвръща блясъка напълно.

След постигане на идеално чиста повърхност върху него е добре да се нанесе запечатка. Така теракота ще запази гланцираната си повърхност и ще е много по-устойчив на триене при експлоатацията му.

Гранитогресът е доста по-различен от теракота. Почистването му се обуславя от материалите участващи в състава му. Те могат да бъдат матирани, полирани, релефни, лакирани, комбинирани и други. Това значително затруднява почистването на тази изкуствена настилка.

Подхода при нея е по-специален и е необходимо да се извърши от опитни специалисти, които да подберат точния препарат и подходящия пад, за да не се увреди повърхността на гранитогреса.

ПВЦ настилките са едни от най-лесните за почистване. При тях няма фуги и ъгли и поддръжката им е доста лесна. Те са предпочитан избор за сгради с високи изисквания към хигиената. Почистването им се извършва с машина с много мек пад, а след това се нанася запечатка, за да се предпази настилката за по-дълъг период от време.

Сами разбирате, че почистването на изкуствените настилки си има тънкости и е необходимо да се доверите на професионална фирма за целта. Специалистите в нея ще изберат точния подход за безупречен резултат. Накрая след отстраняването на замърсяванията е добре да се постави запечатка или импегнатор. Така си гарантирате максимална защита на изкуствените подове и удължаване на техния живот.