Почистване на каменни настилки

sertificate_ISO-9001_2015_BG_SILVEN7sertificate_ISO-14001_2015_BG_SILVEN7sertificate_BS-OHSAS-18001_2007_BG_SILVEN7-thumb

Каменните настилки, които се използват в жилищни и друг вид сгради, биват от най-различно естество – мрамор, мозайка, гранит, травертин и други. Те в действителност са много издържливи на експлоатация и имат дълъг живот, но съществува погрешно мнение, че не е необходима по-специална грижа и поддръжка за тях.

К Почистването на каменни настилки е съвсем необходим процес, който ви гарантира запазване на красивия им вид и блясък. Той включва машинно измиване, шлайфане, полиране и полагане на запечатка и още няколко метода, които зависят изцяло от вида на каменната настилка.

Естествените твърди подови настилки се зацапват и изхабяват в много по-малка степен от всеки друг вид настилка, но те са порести и в тях се натрупва замърсяване, което се отстранява само с подходящия метод. Като представител на едни от най-порьозните каменни настилки е мозайката. Тези замърсявания и петна с времето се увеличават значително и изглеждат доста неприятни, а самият под неугледен.

почистване на каменни настилки

Каква техника за почистване на каменната настилка ще се избере, зависи изяло от степента на замърсяваният и нараняванията по нея, както и от конкретния й вид. Разбира се не трябва да се подценява и нейното местоположение – степента на осветеност и експлоатация.

За да се измият в дълбочина каменните настилки е необходимо да се използват подходящи препарати, които не са прекалено агресивни и щадят повърхността им.Те са способни да премахнат наслоилата се мръсотия в микро порите. Машинното измиване се се извършва с помощта на машини, които са снабдени с различни по големина четки или абразивни дискове – в зависимост от вида на настилката върху пода.

К Важно е да поверите почистването на каменните настилки в дома си на професионалисти, за да не се увреди повърхността им. Изборът на погрешен препарат може да проникне в камъка и да го матира, вместо да възвърне блясъка му, а това влошава цялостно визията и красотата на пода ви. Все пак целта на професионалното почистван е да възвърне първоначалния облик на каменната ви настилка.

След измиването е желателно да се постави запечатка или импрегнация, а може и двете за още по-голяма защита на каменната настилка. Препоръчително е особено за по-порьозните. Запечатката представлява полагането на восъчна емулсия, която предпазва камъка от проникването на вода в порите му. Така професионалното почистване на каменната настилка ще постигне още по-добър и дълготраен ефект.